Een goede beheersing van de Nederlandse taal

Taalkracht Nederlands voor professionalsSteeds meer anderstalige werknemers komen door de toenemende internationalisering te werken bij bedrijven. Dit zijn veelal werknemers die een andere taal dan het Nederlands spreken. Een goede beheersing van de Nederlandse taal vergroot de mogelijkheden van de werknemer binnen een bedrijf. Ook profiteert het bedrijf zèlf maximaal van de kennis en kunde van de werknemer wanneer deze optimaal in het Nederlands kan functioneren. Daarnaast is het van belang dat iedere werknemer de werkinstructies begrijpt, de veiligheidsvoorschriften kan invullen, kortom; optimaal kan meedraaien binnen het bedrijf.
Dit alles betekent dat anderstalige werknemers vlot Nederlands moeten kunnen spreken, begrijpen, lezen en schrijven. Aangezien een onvoldoende taalvaardigheid kan leiden tot misverstanden, irritaties en zelfs onveilige situaties op het werk, is het zeker zaak hier aandacht aan te besteden.

Een aantal bedrijven uit de regio heeft ons al opdracht gegeven om voor tientallen werknemers een Nederlandse taaltraining te verzorgen. Veel van deze lessen zijn één-op-één, omdat werknemers nu eenmaal niet allemaal hetzelfde moeten kunnen. Naast het leggen van degelijke basis wordt er gericht gekeken naar wat de leerder op het werk nodig heeft. Zoveel mogelijk lesmateriaal komt dan ook uit de praktijk van de leerder; procedures, brochures, informatiebulletins, e-mails, magazines, notulen… Alles dat kan helpen bij het verrichten van de werkzaamheden wordt gebruikt in de lessen. Dit maakt onze manier van werken zo uniek en meteen ook zo succesvol. De leerder kan dat wat hij in de les leert meteen toepassen op het werk. Daar wordt iedereen blij van; hijzelf, zijn collega’s en natuurlijk ook zijn klanten.