Teksten schrijven | corrigeren | redigeren

sterk in taaltrainingen | tekst | redactie

Schrijven

Het is niet eenvoudig om een goede tekst te schrijven. Er komen veel werkwoorden aan te pas: nadenken, schrijven, laten bezinken, schrappen, aanpassen, herschrijven. Vaak kost dit veel tijd. Soms zelfs té veel tijd. In dat geval is het misschien verstandiger om een tekstschrijver in te schakelen. Iemand die jouw gedachten om kan zetten naar een duidelijke tekst op papier en dit met jouw ’tone of voice’, jouw stemgeluid, weet te doen. Zodat het het een tekst blijft die uit jouw hoofd komt, maar slechts door een ander op papier is gezet. En dan op zo’n manier dat de lezer de boodschap meteen begrijpt.

We overleggen over de inhoud en de vorm van de tekst en we maken duidelijke afspraken over de werkwijze. Vervolgens schrijven we je tekst volgens de Taalkrachtfilosofie: kort en Taalkrachtig!

Redigeren

Voor veel mensen is het niet helemaal duidelijk wat redigeren precies is. Wij noemen het ‘de puntjes op de i zetten’. We verbeteren spel-, stijl- en grammaticafouten, lopen zinsconstructies na, controleren of de juiste interpunctie is gebruikt, halen stopwoordjes en overbodige woorden weg en zorgen ervoor dat een tekst beter leesbaar is.

Geen zorgen: we overleggen vooraf waar we naar moet kijken in de aangeleverde tekst. In principe blijft de tekst min of meer ongewijzigd; zie het als polijsten.

Herschrijven

Herschrijven gaat verder dan redigeren. Is de tekst te lang(dradig), krijg je niet de juiste toon te pakken, voelt het ‘wollig’ aan in plaats van fris & fruitig, of krijg je het gewoon niet op papier zoals je wilt? Geef je tekst dan aan ons en wij gaan ermee aan de slag.

We stellen de tekst dan helemaal opnieuw samen, waardoor er een nieuwe tekst ontstaat. Toch creëren we de tekst niet helemaal uit het niets –de aangeleverde tekst blijft de basis. We gebruiken deze tekst om een nieuw stuk te schrijven. Herschrijven is dus eigenlijk corrigeren en redigeren tegelijk, plús het schrijven van nieuwe zinnen en alinea’s. Ook geven we wellicht een nieuwe structuur aan de tekst, zodat hij overzichtelijker is. Om een tekst te herschrijven is het vaak nodig om wat achtergrondkennis te hebben of research te doen. Daarom geldt ook hier: we overleggen wat het plan van aanpak is en wat daarvoor nodig is.